dijous, 13 de març del 2008

Salvem el pi de Mestres de Vilallonga del Camp


El pi centenari més gran de Catalunya en perill

A Vilallonga del Camp, comarca del Tarragonès, es troba el Pi de Mestres, l’últim pi (Pinus Pinea) viu considerat Arbre Monumental de Catalunya. Aquest arbre centenari va ser plantat per un fill del poble, Josep Mestres i Miquel (1868 - 1915) al 1898. Metge, polític i agrònom que fundà la càtedra ambulant d'agricultura i va ser president de la Diputació de Tarragona (1913-1915), a més de formar part del primer Consell Executiu de la Mancomunitat de Catalunya i ser president del Col·legi Oficial de Metges de la província de Tarragona.

Tot i estar protegit pel DECRET 214/1987, de 9 de juny, sobre declaració d'arbres monumentals de la Generalitat de Catalunya, la Red Eléctrica de España ha demanat la seva tal.la parcial per principis d’abril d’aquest any.

No és la primera vegada que es fa tal.les d’arbres en estranyes circumstàncies. Al març de 2003 va obrir tres pistes forestals sense permís a Avinyó (comarca del Bages, Barcelona). Al juliol de 2006, va tal.lar 38 pins a “Las Espeñuelas” (Granada). Totes dues sentències van ser contràries a la companyia elèctrica, però...

La multa posterior no els farà tornar a crèixer. ¡Parem-ho ara!

Més informació aquí: El pi centenari de Vilallonga