dissabte, 29 de novembre del 2008

5 DIES DE PRESÓ PER 50 EUROS

El 20 de Novembre, va ser detingut Pablo, de la CNT, hores després era traslladat a la presó model, el seu delicte?,defensar el dret a la lliure manifestació i no pagar 50 euros de multa.
Fa uns mesos Pablo, amb altres companys acudia a una manifestació convocada per la plataforma “Mai ens tallaran les ales” en defensa del dret a la llibertat d'expressió i lliure manifestació. Camí de la manifestació van ser interceptats pels mossos d’esquadra i increpats per que duien unes banderes, el van obligar a deixar la bandera i el van colpejar, després d'això el van acusar, jutjar i condemnar a pagar una pena multa de 50 euros per un delicte de desobediència. Davant la seva negativa a pagar aquesta multa per considerar-la un abús de poder i una mostra més de la prepotència judicial, aquesta multa s’ha convertit en un ingrés a presó.
En això consisteix la pena multa, una condemna econòmica que es pot transformar en dies de presó en cas d'impagament.
D'un temps ençà, molta gent implicada en lluites socials, per diferents motius, ens veiem condemnades per part dels tribunals a pagar penes-multa. Lluites i pràctiques quotidianes dels moviments socials com l'okupació, la desobediència civil, les lluites en defensa del territori, la participació en manifestacions, sortir a encartellar o a pintar, es troben des de fa temps en el punt de mira d'ordenances cíviques i persecucions policials i judicials.
Les penes multa pretenen també ofegar econòmicament els col·lectius que lluiten, empenyent-los cap a una espiral d'haver d'organitzar contínuament activitats per aconseguir diners per sufragar els gastos que suposen les multes. Aquests diners van a parar directament al "erario público", i s'inclouen anualment als pressupostos generals de l'Estat. Vist així, al xantatge al qual ens sotmeten, amb l'aval de la nostra llibertat, fa que l'Estat sempre surti guanyant, absorbint diners per mantenir la seva maquinària repressiva en augment, i tu, d'una manera o d'altra, acabis pagant el teu "deute amb la justícia".
Per una altre banda, dins la seva lògica punitiva, les penes curtes de presó no tenen cap valor de reinserció social, ans al contrari, ja que com sempre, la presó l'únic que aconsegueix és allunyar a la persona del seu entorn d'arrelament social, familiar, laboral i polític.
La pena multa és una evolució dels mètodes de repressió cap als moviments socials i una forma de condemnar la dissidència i la pobresa.
Entenem la postura de Pablo com un gest de dignitat per denunciar i posar en evidència aquesta situació, ja que, estant a l’abast tant del seu entorn més proper com al de la resta de col·lectius de Barcelona abonar una multa de 50 euros, per molta alta gent condemnada per diferents motius, això no és possible i acaben engruixant el número de població reclusa.
Les penes multa ens afecten a tothom, mobilitzem-nos per la seva abolició, solidaritzem-nos amb els i les represaliades.

Insubmissió a les penes multa.