diumenge, 15 de novembre del 2009

Per un nou model social per a sortir de la crisi


Les entitats financeres SANTANDER, BBVA, POPULAR, LA CAIXA i CAJA MADRID, en 9 mesos van engreixar als seus accionistes amb 13.602 Milions d’euros de benefici. No hi ha dubtes sobre qui està pagant la seva crisi. La crisi no és de tots, ni ho ha estat mai.

Els dos gegants, Santander i BBVA, van obtenir 6.740 i 4.179 milions d’euros. Com és possible que les polítiques del Govern i de la UE, per mitjà del seu Banc Central, segueixin ficant-los milers de milions d’euros al 1% per a després aquests mateixos bancs comprar-li deute als estats i cobrar-los fins al 5% ?

Aquestes polítiques de transferir milers de milions de diners públics que els governs del món estan imposant, de manera absolutament antidemocràtica, sense consulta ni debat, per a mantenir el “quiosquet financer”, només té un nom: estafa a la població, estafa i atracament a les butxaques de les i els treballadors.

El model capitalista està basat en el concepte de “darwinisme social” : només els més aptes sobreviuen i ho fan a costa dels altres, mitjançant l’egoisme, la competitivitat, l’individualisme, la propietat privada… El progrés per a rics, banquers, executius, poderosos, polítics, significa desarrollisme, creixement i consum sense límits per a seguir obtenció beneficis per sobre de la salut de les persones, per sobre de la pròpia existència de la vida en el planeta.

Aquest “progrés”, per als especuladors del totxo, de la banca, dels aliments o l’energia, ho han basat en el seu enriquiment i benestar personal i ho han fet des de la més absoluta impunitat i irresponsabilitat perquè quan el seu model “rebenta”, som la majoria social, les persones treballadores, les classes populars, immigrants, precaris, joves, qui hem de fer un esforç i treballar dur per a pagar la seva crisi.

En aquests moments de crisis, les seves lleis inexorables ens aixafen:

- acomiadaments;

- major desregulació dels mercats de treball;

- tancaments d’empreses en tots els sectors;

- acomiadaments massius : NISSAN, ELECTROLUX, SEAT, OPEL, RENAULT, DELPHI, MICHELIN, MARTINSA-FADESA, TECNOCASA, FCC, ACCIONA, ENDESA, IBERDROLA, GAS NATURAL, ROCA, SPANAIR, BANCA, IBERIA, RTVE, TELEFONICA i centenars de Contrates i Subcontrates;

- reestructuració en tots els sectors de la producció i els serveis;

- acomiadaments invisibles de milions de treballadors temporals;

- deslocalitzacions d’indústries senceres;

- congelació salarial;

- pèrdua de poder adquisitiu;

- moderació salarial trianual;

- pujada d’impostos en l’IVA;

- acomiadament lliure i gratuït;

- “pau social” i “reforma laboral”;

- congelació de la despesa pública;

- privatització dels serveis públics i socials;

- maquinaciones i presses per a alterar el preu de l’habitatge, aliments, matèries primeres.

Des de CGT tenim clar que cal acabar amb aquestes regles de joc injustes en les quals només guanya una minoria a costa de la majoria.

Les persones treballadores hem d’apostar per un altre model social que garanteixi prou per a tots i totes, basat en el repartiment, el compartir, l’harmonia en la relació amb el medi natural, la solidaritat, el suport mutu, la igualtat, la llibertat, la justícia social. Aquests són els pilars sobre els quals construir un nou model social que contempli el veritable progrés social en funció de les persones i no dels mercats.

Com treballadores i treballadors estem immersos en la tasca d’arribar a majors quotes de LA MOVILIZACION SOCIAL CAP A LA VAGA GENERAL.

Ens hi va la VIDA.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal