dijous, 18 de febrer del 2010

Els plàtans del passeig de Gràcia

Pla Renove per als plàtans del passeig de Gràcia

El progressiu deteriorament i envelliment dels 538 arbres que acompanyen el vianant al llarg del passeig de Gràcia ha obligat l'Ajuntament de Barcelona a posar en marxa un pla Renove per evitar accidents. Tot i que el consistori va començar ahir a substituir només 77 exemplars de plàtan i tres soques mortes perquè són els que més problemes presenten, el diagnòstic del programa de control de risc de l'arbrat viari remarca que tots els arbres d'aquest emblemàtic carrer tenen un "estat general deficient".

La població actual d'arbres del passeig de Gràcia la formen 530 plàtans, quatre tarongers agres, tres alzines i una iuca. D'aquest arbrat, el 51,4% presenta bon estat de salut o alteració lleu, un 34,3% necessita actuacions puntuals com ara la reducció de les branques o de les capçades, i un 14,3% ha de ser substituït pel perill que comporta el seu estat de deteriorament per a la seguretat de vianants i conductors.

La població de plàtans és la més afectada, sobretot perquè la major part dels exemplars pertanyen a les plantacions històriques que es van fer a la Ciutat Comtal entre els segles XIX i XX. Segons Parcs i Jardins, "aquests exemplars es troben des de fa temps en el tram final de la seva vida natural", i la contaminació, els cops i les podes dràstiques n'han accentuat l'estat d'envelliment.

Amb uns 154.000 arbres, Barcelona és una de les ciutats europees amb més arbres al carrer. El plàtan, amb 42.278 unitats, representa prop del 28% de l'arbrat viari i la intenció del consistori és anar substituint progressivament aquesta espècie per d'altres que s'adaptin millor a les condicions d'un entorn urbà. En paral·lel ha començat una campanya d'arbrat de clima fred amb la plantació de 3.459 exemplars d'espècies caducifòlies i perennifòlies.

Publicat per Cristina Palomar al diari AVUI

1 comentari:

cbl ha dit...

El deterioro de los árboles de Passeig de gràcia son el fruto de las políticas de poda que con terciados y brocadas no hace más que envejecer los árboles de manera precipitada, logrando un coste de mantenimiento muy superior al de podas menos intrusivas en la salud del árbol.
Sigan ustedes con su gasto público que el árbol no se queja.