dimarts, 30 d’agost del 2011

Els usuaris i sanitaris de Catalunya marxem a la Conselleria de Sanitat


Des de CGT denunciem que a dia d’avui les Retallades en Sanitat estan posant en perill la vida de les persones. Concretament denunciem que no s’està complint el “Codi Ictus” en l’Hospital de Bellvitge, (dispositiu que permet tractar els Accidents de cervell vasculars amb rapidesa, doncs del temps que es trigui a atendre al malalt depèn la vida o les seqüeles que li quedin al pacient).

Aquest incompliment implica que un infart cerebral que ha de ser tractat en la menor brevetat de temps, està veient demorada la seva atenció en un mínim de 12 hores. Segons quins pacients susceptibles d’entrar en el circuit de “Codi Ictus” estan sent derivats d’entrada a l’Hospital més proper encara que aquest manqui dels mitjans per a atendre aquesta patologia. A posteriori i per ordre mèdica, el pacient és traslladat a l’Hospital de Bellvitge que forma part del “Codi Ictus”. Una vegada a Bellvitge el pacient ha d’esperar per a ser intervingut quirúrgicament bé per falta de quiròfan o bé per falta de Cirurgià.

Això deixa clar que a pesar de ser l’Hospital de Bellvitge un dels 2 centres (abans de les retallades eren 6 centres) en els quals es concentra el Codi Ictus, aquest protocol s’incompleix. Era d’esperar tenint Bellvitge retallades les seves unitats de Neurologia i Neurocirurgia en un 33%.

El Conseller Boi Ruiz i el Govern de CiU no tenen cap credibilitat tant en les seves declaracions com en les seves intencions, doncs duu mesos prometent que l’atenció en les malalties greus estava garantida. Estan jugant amb la vida de les persones.

Al seu torn l’Hospital de Bellvitge segueix patint el deteriorament constant de la qualitat assistencial en general, hi ha dèficit d’entre 25 a 40 llits diari, amb la consegüent saturació de les Urgències que això implica.

S’estan ingressant malalts, al costat d’altres malalts que ja estan en les seves últimes hores de vida, vulnerant les mínimes normes d’humanitat de permetre que els familiars de pacients terminals tinguin intimitat amb els seus afins. No es cuida la psicologia d’altres pacients, que pendents d’operació han de compartir habitació amb qui ja està per abandonar aquest món.

No s’estan respectant els protocols de les infeccions intrahospitalàries que tan alt nivell de contagi tenen. S’ingressa pacients amb MARSA (Staphilococcus Aureus Meticilin Resistent), amb pacients en aïllament social (problemes socials i de conducta). El control de les infeccions per Marsa depén fonamentalment del correcte aïllament del pacient, és evident que un pacient amb aïllament social no pot seguir les normes de l’aïllament (rentar-se les mans a l’entrar i sortir de l’habitació, posar-se una bata verda al sortir, etc).

Des que s’han iniciat les retallades ha augmentat a dos mesos el termini per a intervenir situacions oncològiques; intervencions que han de realitzar-se en un termini inferior a un mes, s’estan perllongant fins a dos mesos i es preveu que aquests temps s’allarguin.

Així mateix, els Politraumatismes greus en els quals també és vital el temps que es trigui a atendre al malalt i d’això depèn la vida del pacient o la gravetat de les seqüeles, passen de ser atesos només en 6 centres, de 10 centres en els quals s’atenien fins a ara. A Bellvitge un dels Hospitals en els quals es va a concentrar l’atenció a aquesta especialitat, la unitat de Traumatologia d’aquest Hospital ha estat retallada des del passat 23 de Maig en un 50%.

A pesar d’haver-se portat a terme un ERO a Clece (empresa subcontratada encarregada dels serveis de neteja de l’Hospital) que es perllongarà per 2 anys, la Direcció segueix sense informar de quantes plantes no s’obriran el 3 d’Octubre, data en la qual en teoria l’Hospital tornarà a la normalitat.

Des de la CGT denunciem de nou la desinformació per part de la Direcció, l’obscurantisme sobre els seus plans en les retallades, que no contribueixen més que a crear un clima de crispació entre els/les treballadors/es de l’Hospital, i a la rumorologia constant.

La resposta de lluita en el territori Català en defensa de la Sanitat Pública va en augment. El pròxim 2 de setembre la PUHC (Plataforma d’Usuaris/as i Hospitals Catalans) ha convocat 3 marxes a la Conselleria de Sanitat, i no es descarta romandre en ella. Treballadors/es i usuaris/es de l’Hospital de Bellvitge, coordinarem la marxa des de la porta principal de l’Hospital com un dels punts de partida de Tarragona i Baix Llobregat cap a la Conselleria.

Secció Sindical CGT Hospital de Bellvitge