dimecres, 14 de març del 2012

Parcs i Jardins fa aturar set màquines de podar a Barcelona per seguretat

L'Ajuntament de Barcelona té aturades des de l'1 de març set màquines elevadores que havia llogat per fer la poda de l'arbrat de la ciutat perquè incomplien requisits de seguretat.

Les màquines, de la marca Genie i subministrades per l'empresa Afron, no disposaven del preceptiu bloqueig que s'ha d'activar en carrers amb un 5% de pendent per evitar que la màquina pugui bolcar. La retirada, que segons el sindicat CGT afecta més de la meitat de les màquines que s'usen per fer la poda, es va decidir arran d'un avís fet només dos dies abans pel comitè de seguretat i salut de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins.

Fins ara no hi havia hagut problemes amb les màquines de la poda llogades per Parcs i Jardins. Aquest any s'ha canviat d'empresa proveïdora perquè la que tenia la contracta fins l'any passat, Seirok, està en concurs de creditors, i la nova n'ha aportat unes de diferents, que incomplien la normativa, perquè només disposaven d'avisos acústics i de llum quan se superava el 5% de pendent, però no es bloquejaven.

L'Ajuntament assegura que les màquines tornaran a estar en servei demà dijous, un cop efectuades les modificacions pertinents –bàsicament, la instal·lació d'una placa elèctrica que permet l'aturada automàtica en les condicions descrites–. Segons el consistori, durant les dues setmanes que fa que estan parades, Parcs i Jardins ha “adaptat les feines a la maquinària disponible”, sense que hagi estat necessari aturar la poda.

Parcs i Jardins ja havia tingut problemes de seguretat amb màquines per a la poda amb vuit Podathor que va comprar. El 2006 van estar un mes aturades a requeriment de la Inspecció de Treball, i finalment, l'any 2008, les van retirar després que es desencaixés la roda d'un dels aparells. L'institut municipal, llavors gestionat per Imma Mayol, ja no les va substituir, sinó que des de llavors va ampliar la xifra de podadores llogades.


Publicat diari El Punt-Avui