dijous, 27 de febrer del 2014

Manifestació en Solidaritat amb la vaga dels treballadors/es de Panrico


Manifest

Manifestació en Solidaritat amb la vaga dels treballadors/es en vaga de Panrico: dissabte 1 de març a les 11:30h a la Plaça de Catalunya de Barcelona

Al febrer del 2012 Panrico per mitjà del xantatge i amb la col·laboració del Govern de Catalunya retallava els salaris dels treballadors/es en un terme mitjà d’un 25%, justificant que amb aquesta mesura assegurava la viabilitat futura de l’empresa per bastants anys.

Els treballadors de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda es van oposar a aquesta mesura però davant l’acceptació de la resta de fàbriques del Grup es van veure obligats a acceptar-la. 19 mesos després, al setembre de 2013, l’empresa, incomplint el Conveni Col·lectiu, torna a la càrrega pretenent reduir en un altre 25% els salaris i un 50% de reducció de la plantilla. La plantilla de Santa Perpètua va rebutjar rotundament en un referèndum aquesta brutal agressió.

Després de diverses maniobres i xantatges el Comitè Intercentres va acabar claudicant davant l’empresa signant l’acord dels acomiadaments i la rebaixa salarial. Els treballadors de Santa Perpètua van mantenir el seu rebuig a aquesta agressió i el 14 d’octubre passat van iniciar una Vaga Indefinida que es manté fins al dia d’avui.

L’empresa i la Generalitat de Catalunya han intentat trencar la Vaga per mitjà de tot tipus de pressions i enganys, l’empresa demandant al Comitè de Vaga per considerar la vaga il·legal i exigint una indemnització de 5 milions d’euros al comitè de Vaga, la Generalitat per no prendre mesures per a impedir la vulneració del dret de vaga per part de Panrico al portar productes d’altres fàbriques de la resta de l’estat per a subministrar a Catalunya.

Davant l’exemplar resistència de la Plantilla de Panrico, es perceben els primers símptomes que l’empresa i la Generalitat comencen a dubtar que puguin derrotar als treballadors i que la seva lluita pot ser un exemple per a la resta de treballadors. Així han proposat retirar la demanda per la Vaga i que els treballadors acceptin retirar la Vaga però mantenint els acomiadaments i la rebaixa salarial. Els treballadors han rebutjat aquesta trampa i exigeixen 0 acomiadaments i 0 rebaixes de salaris.

Després de la llarga vaga que van mantenir els treballadors de Laminación de Bandas de Echevarri que va durar 163 dies entre novembre de 1966 i maig de 1967, la vaga dels treballadors de Panrico és la més llarga des de la guerra civil a l’Estat Espanyol. Els treballadors de Laminación de Bandas de Echevarri a pesar de caure sobre ells tot el pes de l’aparell repressiu del franquisme amb tortures, presons i l’exili no van perdre i la seva lluita va contribuir decisivament a perdre la por a la dictadura i la reconstrucció del poderós moviment obrer del nostre país de finals dels anys 60 i de tota la dècada dels 70.

Avui, impedir que la lluita de Panrico acabi en una derrota més de la cadena ininterrompuda que portem des de fa bastants anys és una obligació de tots els treballadors i treballadores. Per tant, és més necessària que mai la més àmplia Solidaritat amb aquesta lluita, fent tots els esforços per a impedir que aquesta exemplar lluita obrera pugui ser derrotada i amb això poder contribuir a donar els primers passos per a la recuperació del moviment obrer.

El pròxim dia 1 de març els treballadors de Panrico ens convoquen a una cita molt important. Ens convoquen a una Manifestació a la Plaça de Catalunya de Barcelona. Aquesta no és una Manifestació més. És una Manifestació perquè tots i totes els treballadors i treballadores de l’àrea de Barcelona i la seva província, que durant els 133 dies de vaga que porta la plantilla de Panrico en vaga ens hem identificat amb la seva lluita, fem un gran esforç de difusió i explicació d’aquesta convocatòria i del que pot representar per al futur de les treballadores i treballadors.

Barcelona, a 23 de febrer de 2014.

Grup de Suport a la Lluita dels Treballadors/as de PANRICO