dijous, 19 de febrer del 2015

COMUNICAT DEL COMITÈ D’EMPRESA ENVERS LA TALA DE L’ARBRAT AL PARC DEL CENTRE DEL POBLENOU




Davant les notícies aparegudes durant els darrers dies en alguns mitjans de comunicació sobre la tala dels Salix babylonica (salzes, desmais) al Parc del Centre del Poblenou, i l’intent de l’Ajuntament d’amagar aquest fet, el Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins vol fer les següents puntualitzacions:

- Des de que es va conèixer el projecte del Parc del Centre del Poblenou, treballadores i treballadors de Parcs i Jardins com diversos professionals del sector de la Jardineria ja van manifestar que els arbres triats pels dissenyadors no eren els més adequats, donades les seves necessitats de sòl i hídriques. A això es va afegir el lamentable estat en què es trobaven els arbres quan es va assumir de mans de la contracta el manteniment del Parc pels tècnics municipals.

- Tot i que la versió facilitada per l’Ajuntament de Barcelona als mitjans de comunicació assegura que només estan retirant els desmais morts o els que tenen greus deficiències vegetatives i poden representar un risc per als usuaris del parc, la realitat és que Parcs i Jardins ha previst anar substituint progressivament tots els salzes del parc, prop de 300 arbres. Inicialment s’ha començat a arrencar els situats al perímetre de la plaça de la Sardana. I actualment, al fer-se públic s’ha paralitzat l’actuació per part de l’Ajuntament. 

- Si la tria del tipus d’arbrat del Parc del Centre del Poblenou hagués seguit criteris professionals, i no només estètics, s’haurien adonat que aquesta espècie no s’adapta a les condicions de la major part dels Parcs de Barcelona. Durant els darrers anys, aquest Parc s’ha convertit en un bosc d’arbres malalts i  a pesar que l’Ajuntament va ser informat pels treballadores i treballadors de Parcs i Jardins, no es va realitzar cap aplicació ni tractament efectiu que pogués minvar aquests efectes negatius per facilitar la viabilitat dels arbres . Quan Parcs i Jardins va rebre el manteniment de l’obra amb uns salzes en molt mal estat,  va intentar corregir la desfeta replantant de nous que tampoc es van plantar en les condicions idònies. Set anys després, l’estat actual del desmais del Parc demostra que l’elecció de l’arbrat no va ser la correcta.

- Malgrat l’estat actual de l’arbrat, la decisió que ha pres l’Ajuntament no ha estat correcta, doncs en el temps transcorregut des que Parcs i Jardins va assumir el manteniment, s’haguessin pogut prendre altres mesures per evitar la decisió d’aniquilar-los tots, doncs la solució hauria passat per l’anàlisi de cada un dels salzes, el tractament fitosanitari dels d'exemplars viables  i l’arrencada dels exemplars morts o en estat irrecuperable per substituir-los per una altra espècie, encara que això hagués representat corregir el disseny original. 

- Casos com el del Parc del Poblenou ens recorden les indicacions que donava als polítics l’informe Konsac, encarregat per CiU a l’inici del seu mandat, instant-los a mantenir al marge a la opinió pública i a la ciutadania, silenciant als mitjans de comunicació les denúncies públiques de la plantilla de Parcs i Jardins, cosa que en part han aconseguit, ja que els darrers anys gairebé tots els mitjans de comunicació ignoren sistemàticament les denúncies dels representants dels treballadors i treballadores de Parcs sobre la mala gestió del verd públic.

 - En cap moment han informat que la plantilla  de Parcs s’ha reduït en més de 100 persones. En concret la brigada responsable del manteniment del Parc del Centre i les zones verdes del barri de Poblenou, que ja era insuficient per atendre les un parc d’aquestes característiques, ha disminuït als darrers temps en 2 persones.

Aquesta manca de personal en el Parc i al conjunt de Barcelona, va en detriment del manteniment de la jardineria, essent més evident als barris perifèrics, fent que casos com el del Parc del Centre del Poblenou no siguin més que un exemple de que la jardineria no pot ser només l’excusa per fer-se una foto a la inauguració. Durant aquest mandat, el govern municipal de CiU ha estat més preocupat per anar privatitzant serveis que pel manteniment adequat del verd públic de la ciutat.

- Les persones que treballem a Parcs i Jardins no podem ser còmplices d’aquesta situació i, per tant, continuarem denunciant públicament que aquest tipus de decisions sovint no tenen res a veure amb els professionals de la jardineria i el paisatgisme, a més del sobre cost  que suposen pels ciutadans donada la seva mala gestió. 

Des del Comitè d’Empresa continuarem donant tot el suport a tots els professionals de l’Institut, tècnic i de l’ofici, que denunciïn fets com aquest, i estarem al seu costat davant les pressions polítiques que rebin per que s’hagi fet públic que estan executant unes ordres de treball que vénen de molt amunt.  En definitiva, no consentirem que les conseqüències de la mala gestió  que està suposant-nos una sobrecàrrega de treball per la manca de personal, en aplicació de l’orientació política de CiU d’anar degradant i privatitzant el servei, la acabem pagant tots els treballadors i treballadores de Parcs i Jardins.

Barcelona, 19 Febrer de 2015

Comitè d’Empresa Parcs i Jardins de Barcelona, I.M

Seccions sindicals de           CCOO   CGT     UGT     USOC