dijous, 26 de març del 2015

L'OMS cataloga l'herbicida glifosat de «probable carcinogen»

Des que Monsanto va desenvolupar el glifosat el 1969 i va començar a comercialitzar-lo cinc anys després, l'herbicida s'ha convertit en el més usat del món i avui és utilitzat en més de 750 productes d'agricultura i jardineria. Durant aquestes quatre dècades, el gegant de l'agroindústria (que a mitjans dels 90 va començar a produir llavors transgèniques resistents a aquest producte, amb una patent que es va alliberar el 2000) ha defensat que el glifosat és segur i la via lliure que ha anat rebent de reguladors a tot el planeta semblava donar-li la raó. Fins ara.
Divendres, l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, per les seves sigles en anglès), un grup d'experts dependent de l'OMS, va incloure el glifosat a la llista de «probables carcinògens» per a humans. I encara que la decisió anunciada en un article a The Lancet Oncology no és una recomanació política (i no implica una prohibició, que segueix estant en mans dels estats), reobre el debat sobre un químic que grups mediambientalistes fa temps que critiquen i ha posat en peu de guerra la indústria.

Caiguda en borsa

Des de Monsanto, que dilluns va veure caure gairebé un 2% el seu valor en borsa i ha demanat una reunió amb encarregats de la IARC, s'emeten comunicats amb paraules com «indignació», el terme que va fer servir Robert Fraley, màxim responsable de tecnologia de l'empresa, que va assegurar que s'han «escollit» dades movent-se per alguna «agenda interessada». Des del grup d'experts de l'OMS, mentrestant, es mostra «confiança en un procés transparent i rigorós, basat en les millors dades científiques disponibles i lliure de conflictes d'interès».
Els 17 científics d'11 països van fer servir tres estudis realitzats als EUA, el Canadà i Suècia des del 2001 per arribar a la decisió d'incloure el glifosat en la segona categoria de més risc en una classificació amb quatre nivells (en què també van incloure els insecticides diazinon i malation i, com a «possibles carcinògens», el tetraclorvinfos i el paration). Per primera vegada van detectar «augment de risc per al limfoma no Hodgkin» en casos d'exposició al glifosat. També s'ha detectat en sang i orina de treballadors, «indicant absorció», i s'han identificat alteracions que apunten a danys en els cromosomes en residents de comunitats on s'ha ruixat.
El pitjor escenari per a Monsanto és que l'Agència de Protecció Ambiental dels EUA alteri la seva qualificació del glifosat, encara que per ara l'organisme oficial només ha dit que tindrà en compte l'avaluació del IARC en la pròxima revisió.