dijous, 22 d’octubre del 2015

El comitè de Parcs i Jardins protesta dijous contra les retallades de personal incloses en els pressupostos elaborats per l’equip d’Ada Colau

Els treballadors de l’Institut de Parcs i Jardins de Barcelona, entitat dependent de l’ajuntament de la ciutat, després de conèixer el projecte de pressupost d’aquest servei elaborat pel consistori, han decidit tornar a les mobilitzacions que van deixar quan es va produir el canvi d’equip de govern, segons fonts del comitè d’empresa.
Pepe Ruíz, president del comitè d’empresa, resumeix la visió dels treballadors en una frase: “estem molt decebuts”. Ho justifica amb les dades a què han tingut accés els empleats del servei públic que té cura dels parcs, jardins i zones verdes de la capital catalana. Les xifres, que reflecteixen un lleuger increment de pressupost, de poc més d’un 1% incompleixen amb el que els treballadors consideren que eren compromisos assumits per Barcelona en Comú i també per altres forces polítiques, com PSC, ERC i la CUP.
En síntesi, els representants dels treballadors de Parcs i Jardins demanen, igual com ho feien amb l’anterior alcalde, Xavier Trias, que les jubilacions dels empleats siguin reposades amb personal que substituís el que es retiri. També es mostren contraris a la privatització d’àmbits de treball concret, com, en opinió de Ruíz, s’ha anat produint des que aquest àmbit estava ocupat per l’exregidora d’ICV, Imma Maiol, que hauria iniciat el camí de passar part del treball que es feia per l’institut públic a empreses que guanyen convenis convocats específicament per realitzar algunes feines.
“Nosaltres demanàvem poc, que les baixes se substituïssin per personal en plantilla, i que acabin les externalitzacions”, diu el responsable sindical. Per contra, segons les dades del pressupost municipal, la plantilla de Parcs i Jardins de Barcelona passarà el 2016 de 913 persones a 883. Per tant, es redueix la plantilla. En tot cas, si es contracten persones, aquestes passen a engruixir un col·lectiu de treballadors eventuals que ja supera el centenar de persones. Els responsables sindicals voldrien que les baixes es cobrissin amb convocatòries de llocs de treball públics.
El segon aspecte inacceptable per al comitè d’empresa és la seva reclamació de què l’ajuntament aturaria la política d’externalitzar feines i contractes. Això fa molt temps que passa, i usualment es deriven els nous encàrrecs cap a Centres Especials de Treball (CET), que acostumen a ocupar persones amb dificultats per trobar un lloc de feina en el mercat convencional. Al respecte l’alternativa del comitè d’empresa és demanar que es mantinguin les tasques dins de l’estructura orgànica de Parcs i Jardins però integrant directament les persones amb dificultats. Recorden que precisament Parcs i Jardins havia rebut un premi de la Unió Europea, per la seva tasca d’integració laboral de col·lectius amb problemes.
“Ens dol haver de tornar a la protesta, però hem de dir que des de la presa de possessió de l’equip de l’alcaldessa, Ada Colau, fins ara ens hem reunit diversos cops amb la regidora i tinent d’alcalde de Medi Ambient, Janet Sanz, i al final veiem que fan el mateix que feia l’anterior equip, així que donem per iniciat un procés de reivindicació” ha explicat Ruíz, que repeteix la sensació de decepció dels professionals que havien apostat per què el canvi es notés també en l’institut que té cura del medi ambient a Barcelona. 

Publicat en Diari del Treball