dilluns, 3 de setembre del 2012

Plataforma Defensem el Park Güell

Defensem el Park Güell: públic, gratt i de lliure pas per qualsevol persona
La Plataforma Defensem el Park Güell, amb l’objectiu de mantenir el Park Güell públic i gratt per a tothom i considerant l’antiga coordinadora d’entitats com a pasiva davant dels fets que es detallen a continuació, exposa:
L’Ajuntament de Barcelona,
  • Imposa tanques a l’interior i a tot l’entorn del parc, patrimoni de la humanitat, alterant-ne l’estètica natural i limitant el lliure pas de les persones veïnes i transehunts
  • Ha anunciat una 
proposta de tancar l’accés a la zona monumental, escudada sota el pretext de la massificació turística, amb l’objectiu de cobrar entrada als i les turistes per a accedir-hi.
  • Discriminar entre persones concedint títols de pas només a la ciutadania de Catalunya, compromís similar que ja va adquirir a l’hora de dur a terme el pla de cobrar entrada al parc del laberint d’Horta i que un cop aprovada la proposta va quedar en paper mullat: actualment es cobra a totes les persones sense diferències.
  • Tergiversa reiteradament la informació a través dels mitjans de comunicació mentre la proposta de tancament es troba pendent d’aprovació definitiva amb una forta oposició popular de veïns, veïnes, entitats i persones afectades.
  • Està treballant aquest debat en una Taula de treball tancada, d’esquena a bona part de la ciutadania, sense permetre a l’opinió pública posicionar-se al respecte i sense voler escoltar diferents alternatives viables sorgides des dels moviments socials.
Estem en desacord amb la darrera proposta i les anteriors accions realitzades per l’Ajuntament de Barcelona, per tant, manifestem el següent:
a) El tancament no repercutiria de forma positiva als usos comunitaris del parc ni evitaria les molèsties derivades. El tancament de la zona monumental no suposaria l’alliberament de la resta del parc per als usos comunitaris, al contrari, augmentaria encara més la pressió de visitants a les zones no tancades i als carrers adjacents al parc, amb les conseqüents molèsties que es podrien ocasionar al veïnat i als transeünts. La proposta de tancament no s’acompanya de cap pla per intensificar l’ús ciutadà de la resta del parc.
b) El tancament per a cobrar entrades atemptaria contra l’ús públic i comunitari del parc que no el concebem com a un negoci sino com a parc urbà. El parc és un espai públic connector de barris i equipaments, a més de ser un espai de lleure amb alt valor cultural.
c) El parc actualment ja genera suficients ingressos per a cobrir les despeses derivades dels seu manteniment. Els ingressos que proporcionen els comerços de la zona son, segons la extinent d’alcalde Imma Mayol, de 799.731 €. Hi ha unes 500.000 visites anuals Museu Gaudí, que cobra un preu d’entrada de 5’5 € per persona. En conjunt, aquests ingressos, ja són més que suficients per a cobrir les despeses de manteniment anuals valorades segons la regidora actual de Gràcia Maite Fandos en 882.440 €. El turisme es pot fiscalitzar d’altres formes menys molestes per a les persones que fan ús , dia a dia, d’aquest parc.
d) Ni la imposició de tanques ni el cobrament d’entrades, encara que amb discriminacions i acotaments, no serien pas la sol·lució a la massificació de gent al parc i molt menys a les zones circundants a aquest, més aviat intensificarien aquestes problemàtiques. Aquesta proposta de tancament amb vistes a fer negoci no
 solventaria la sobreocupació concentrada en el temps i l’espai al Park Güell, que
 és
 causada per activitats de 
promoció

 turística
 alienes 
a
 la
 gestió i conservació

 del 
parc
 com 
a 
espai 
públic comunitari.

 Cal doncs un plantejament més complex i global dels problemes de massificació del parc ja que aquests no es solucionarien actuant en els límits del propi parc.
e) Rebutgem qualsevol tipus de límit i/o cobrament per l’accés a qualsevol zona del Park Güell, incloses la zona monumental i les portes exteriors que s’han imposat fa uns anys en detriment de la seva estètica natural. Reivindiquem l‘accés universal i anònim a tot espai públic. L’actual proposta deixaria fora de l’accés lliure a gariebé tothom. Només els veïns dels barris contigus, amb títols de pas atorgats a través de molestos processos administratius, podrien gaudir d’un suposat “dret de pas”que presenta dubtes relacionats amb la legalitat, viabilitat i moralitat d’aquesta discriminació.
f) Cal transparència i democràcia. S’exigeix transparència en els comptes i les dades estadístiques que promouen el tancament. També s’exigeix que el procés de presa de decisions i de debat sigui totalment públic i democràtic, sense límits de participació, fet que no succeeix ara mateix amb l’actual “Taula de treball” .
Per tot això la Plataforma Defensem el Park Güell formada per les entitats i persones sotasignants, secundem i manifestem l’anterior, exigint i treballant per tal que:
El Park Güell, incloent la zona monumental, continui éssent un espai públic, gratuït i de lliure pas per qualsevol persona i per sempre.
  

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El Park Güell tiene que ser de pago, ya estamos hasta los cojones que los extranjeros lo tengan todo gratis.
Cuando sales por Europa tienes que pagar hasta para ir a cagar.
Basta ya de tanta demagógia barata.

PARK GÜELL DE PAGO PARA LOS GUIRIS YA!!!

Anònim ha dit...

que corto eres chaval, si te crees que van a cobrar solo a los guiris, si quisieran cobrar solo a los guiris implantarían una tasa turística donde se cobrara por la utilización de la ciudad.

y reflexiona ante de hablar que por la boca muere el pez